Over ons

Coöperatie Westvoorn

De grote kracht van Coöperatie Westvoorn, gevestigd in Stellendam en  opgericht in 1984, is de 24-uursservice en het uitgebreide assortiment. Dat assortiment beperkt zich niet tot een vast assortiment, het bedrijf levert werk op maat en is totaalleverancier voor de visserij. Vanuit de vestiging in
Stellendam en nevenvestiging in Vlissingen levert Coöperatie Westvoorn
alle benodigdheden voor vissersschepen: van keukengerei tot staaldraad en
netwerk. Hierin werkt de coöperatie samen met tien andere visserijcoöperaties,
die verenigd zijn in de Verenigde Europese Visserij Coöperaties (VEVC).

Deze samenwerking zorgt ervoor dat Coöperatie Westvoorn scherpere inkoopprijzen kan realiseren. Zodoende kan de coöperatie ook producten leveren aan klanten in Frankrijk, Suriname en Nigeria.
Het inmiddels financieel zeer gezonde bedrijf floreert. De input daarvoor komt voor een groot deel van de 105 leden van de coöperatie, zelf eigenaren van visserijschepen. Zij hebben een aandeel in de coöperatie. Zodoende staat het 20-koppige team in Stellendam en het 5-koppige team in Vlissingen dag en nacht klaar voor de visserijschippers.

Netwerk

Dit onder meer ook door goede en scherpe prijzen overeen te komen met leveranciers, ómdat de coöperatie grootschaliger kan inkopen. Die inkoop gebeurt vooral op Hollandse bodem en is ook kenmerkend voor het typisch Hollandse bedrijf dat Coöperatie Westvoorn is. Naast de corebusiness visserijschepen, biedt het bedrijf ook diensten aan bedrijven in de Botlek. Daar worden onder andere veiligheidsnetten geleverd en gemonteerd.
Ook levert en monteert Coöperatie Westvoorn diverse sportnetten. “In principe kun je met netwerk alles doen. Coöperatie Westvoorn is dan ook heel breed gespecialiseerd in wat ze doen. Zo hebben ze een winkel, die niet alleen toegankelijk is voor leden, maar zeker ook voor particulieren.
Coöperatie Westvoorn is een gecertificeerd keuringsstation voor BESTO
reddingvesten en is daarmee van alle markten thuis, ook voor de maritieme
sector.

Verder komen lokale bedrijven voor werkkleding, kledingbedrukking, verlichting, verf, gereedschap en meer.
Tevens is Coöperatie Westvoorn een VCA gecertificeerd én erkend leerbedrijf.


Het deel Westvoorn in de naam van het bedrijf is ontleend aan het gebied Westvoorn, dat deze naam droeg voor het de naam Goeree-Overflakkee kreeg. De vestiging in Vlissingen is in 2014 overgenomen door Coöperatie Westvoorn en was tot die tijd een Zeeuwse coöperatie op Colijnsplaat. Het mooie is dat indien producten niet voorradig zijn op locatie Stellendam, hiermee kan worden uitgewisseld met Vlissingen en andersom.
Het leveren van nieuwe visnetten én het repareren van gebruikte visnetten is een van de hoofdtaken binnen de coöperatie. Ook het intuigen van schepen, ook op locatie in onder meer Scheveningen, IJmuiden,
Harlingen én Boulogne in Frankrijk, is dagelijks werk voor het team, dat overal inzetbaar is. Verschillende werknemers staan paraat om dit op locatie te doen. Zij werken tevens in de werkplaats.

“Niemand is gericht op één taak.” In dat opzicht is Coöperatie Westvoorn onder te verdelen in meerdere afdelingen: winkel, werkplaats en nettenzolder. Coöperatie Westvoorn heeft een eigen hydraulische pers, wat toegepast kan worden om onder andere ogen in staaldraad te kunnen persen. Coöperatie Westvoorn beschikt ook over twee masten waarin verschillende soorten netten kunnen worden opgehangen waarmee de netten gebruiksklaar overgezet kunnen worden aan boord van de schepen. De ene mast dateert uit 1990 en is 15 meter hoog, de andere is in 2013 geplaatst en is 27 meter hoog. Deze laatste is met subsidie van de EEG gerealiseerd in het kader van de pulsvisserij.” De netten kunnen door het
personeel van Coöperatie Westvoorn worden voorzien van allerlei toebehoren, zodat er een kant-en-klaar pakket geleverd wordt voor de visserman.

Constante Innovatie

Coöperatie Westvoorn is constant met innovatie bezig. Er dienen zich
steeds weer nieuwe uitdagingen aan, zeker nu de pulsvisserij is verboden door de Europese Unie. Daarom zijn we weer op zoek naar een nieuwe methode en verkeren we in een testpilot met een methode
met waterstralen, de zogenoemde waterspray-methode. In de oude methode werd de vis opgeschrikt door kettingen die over de bodem sleepten. Dat was veel zwaarder. En de waterspray-methode vermindert
het brandstofverbruik, waarmee de CO2-uitstoot ook omlaag gaat. Daarnaast is er minder bodemberoering. De netten en vistuigen worden voor ze in gebruik worden genomen, eerst op schaalmodel getest in een testbassin gevestigd naast Coöperatie Westvoorn.
Hiermee is de klant daadwerkelijk koning, maatwerk is immers het motto van Coöperatie Westvoorn.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief